Kako do nas

Postojna je vedno imela dober geostrateški položaj. Zaradi dobro razvite transportne mreže železnic in cest, pa je bila lahko dostopna iz vsake smeri vstopa v Slovenijo. Pomembne ceste prečkajo to območje že stoletja. Mesto leži na jugozahodu države, njena lega med Ljubljano, Trstom in Gorico na eni strani ter Rijeko na drugi je bila vedno priljubljena točka za obiskovalce.

Lahko je dostopna z avtom/avtobusom. Avtocesta A1 iz smeri Ljubljane, Kopra ali Trsta (izhod Postojna).

Z vlakom – železniška proga Dunaj – Benetke gre skozi Postojno. Odlične povezave pa ima tudi z Ljubljano, Koprom, Zagrebom, Münchnom ter Rijeko.

In letalom – številna mednarodna letališča so relativno blizu Postojne: Ljubljana, Trst, Zagreb, Pula, Rijeka in Celovec so samo nekatera, ki jih obiskovalec lahko dosežete v 1,5 ure.

Obiščite nas z
  • Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, Ljubljana (71 km). Z avtom po avtocesti A2 v Ljubljano, nato po avtocesti A1 do Postojne.
  • Letališče Trst (Ronchi dei Legionari Airport), Italija (74 km). Z avtomobilom po avtocesti A4 do cestninske postaje Redipuglia v smeri Trst-Slovenija do mejnega prehoda Fernetiči (Fernetiči), od koder se po avtocesti A3 peljete do Divače, ki ji sledi avtocesta A1 do Postojne.
  • Letališče Rijeka, Omišalj, Hrvaška (99 km). Iz otoka Krk, čez krški most do Rijeke, naprej do mejnega prehoda Rupa, nato Ilirske Bistrice in Postojne.

 • Bodite pozorni na izhod Postojna. Ne pozabite, da je vinjeta obvezna ob uporabi slovenskih avtocest. Vinjeto lahko kupite na kateri koli bencinski črpalki ob vstopu v državo. Cena tedenske vinjete za osebni avtomobil je 15 €.

  Ko se pripeljete mimo cestninske postaje Postojna, na prvem križišču greste desno in vožnjo nadaljujete proti mestu. Ko vstopite v Postojno vozite naravnost do semaforjev. V križišču vožnjo še vedno nadaljujte naravnost (pot proti postojnski jami) vse do krožišča, kjer greste na prvi izhod ter nadaljujete do drugega krožišča v katerem vzamete tretji izhod (še vedno sledite cesti za PO jamo). Sedaj vozite še kakšnih 200 metrov, da pridete do manjšega križišča (velik napis YH Proteus na zidu ob cesti) in tu zavijete desno. Sledimo cesti v klanec navzgor (videli boste park na vaši desni strani). Na vrhu klanca zavijemo ostro desno. Velik kamniti vhod vas bo popeljal v park. Sledimo cesti vse do označenih parkirnih mest, ki pripadajo Youth Hostlu Proteus Postojna.

  Podrobna mapa

 • Ko pridete skozi glavni izhod postojnskega kolodvora ste na kolodvorski cesti. Greste desno in hodite približno 600 metrov, dokler ne pridete do glavne ceste (Ljubljanska cesta). Tukaj zavijete levo. Pot vodi naravnost navzdol še kakšnih 500 metrov do glavnega trga (hotel Kras). Bodite pozorni na cesto, ki vodi zadaj za Hotelom Kras in zavije levo po enosmerni ulici. To je tržaška cesta. Po njej se spustite še 350 metrov, dokler na desni strani ne opazite velik kamnit vhod. Youth Hostel Proteus Postojna se nahaja znotraj parka.

  Podrobna mapa

 • Avtobusna postaja se nahaja v neposredni bližini hostla. Ko stopite iz avtobusa na peron, nadaljujete hojo proti glavni stavbi avtobusne postaje. Greste skozi prehod (mimo glavnih vhodnih vrat postaje) in nadaljujete hojo še kakšnih 10 metrov, ko boste prišli do velikega kamnitega stebra. Greste desno po klancu navzgor in po samo nekaj metrih pridete do stopnic, ki vodijo do glavne ceste (Tržaška cesta). Tu zavijete levo in hodite (približno 200 metrov), dokler ne pridete do parka na desni strani. Youth Hostel Proteus se nahaja znotraj parka.

  Podrobna mapa