O nas

About Us

Zgodovina zgradbe, na katerem danes stoji Youth Hostel Proteus Postojna, sega daleč v zgodovino postojnskega turizma. Nekoč je na istih temeljih stal slavni Grand hotel Adelsberg, eden najimenitnejših hotelov svojega časa. Na celotnem takratnem prostoru je postavljal najvišje standarde in uveljavljal nove načine trženja. Grand hotel Adelsberg so si za svoje bivanje poleg bogatih Tržačanov izbirali tudi tuji gostje in celo takratna vladajoča evropska aristokracija. Hotel je gostil tudi švedskega kralja in vojvodo Edinburškega. Veljal je za izrazito razkošnega, zato je tudi kulinarika izstopala in restavracija je bila ena najbolj priljubljenih na Kranjskem.

Posebno mesto je imela francoska kuhinja, sestavine pa so prihajale večinoma iz hotelskih vrtov in hlevov.

Na delovanje hotela je bistveno vplivala prva svetovna vojna, s katero se je v njem tudi končala turistična zgodba. Hotel je postal sedež poveljstva soške fronte, na čelu z maršalom Svetozarjem Borojevićem von Bojno, vrhovnim poveljnikom avstro-ogrskih čet na soški fronti.

Po vojni je bil hotel leta 1918 prodan tržaškemu trgovcu, ta pa ga je leta 1924 prodal knezom Windischgraetz, ki so imeli stavbo v lasti do nacionalizacije po drugi svetovni vojni.

Leta 1959 postane stavba dijaški dom. Stavbo dijaškega doma je leta 1980 tedanja oblast sklenila zrušiti in gozdna gospodarstva so zgradila sedanjo stavbo.

Danes piše Youth Hostel Proteus novo zgodovino. Leta 2013 je bila stavba deležna temeljite prenove. Mladi in kreativni arhitekti skupine Svet Vmes, katerim izziv je prav preoblikovanje vmesnih prostorov, so za prenovo avle prejeli prestižno nagrado za interijer leta 2013. Verjamejo, da prav tovrstni dobro osmišljeni ambienti spodbujajo občutke prostorske občutljivosti in zagotavljajo edinstveno okolje.

Tako ideja kot tudi vsa oprema je bila narejena v Sloveniji ter je delo slovenskih ustvarjalcev, obrtnikov kot tudi učencev SGLŠ Postojna, v katerem sklopu se Youth Hostel Proteus tudi nahaja.